дървеници

Съвременни начини за справяне с дървениците

Предоставяме ви, информация за това, кои токсични вещества и технологиите за обработка са най-подходящи за справяне с дървениците и за надеждното им унищожаване.

Статията ни е предоставена от екипа на Превента ДДДД ЕООД.

Смята се, че дървениците са доста трудни за премахване. Това се дължи, преди всичко на факта, че се крият много добре в стаята и е доста трудно да се открият всички места на заселването им.

Термичен начин за борба с дървениците

Качественото отопление на цялата стая, заразена с дървеници, до температура над 50 градуса за 5-10 часа ще унищожи цялата популация от дървеници.

Безспорното предимство на този метод е, че инсектициден препарат няма да се прилага в помещението и ще е възможно да се използва веднага след края на пръскане.

Недостатъкът на този метод е сложността на организацията и метода на такова отопление. В условията на жилищни сгради е изключително трудно да се организира подобна процедура. През зимата е практически нереалистично, особено като се има предвид, че е необходимо да се загрее до необходимата температура не само въздухът в помещението, но и структурата на самите стени на сградата. Последното, е важно, защото дървениците могат да се крият вътре, в най-малките пукнатини.

И така, разбира се, може да се борите с дървеници по този начин в отделни предмети от гардероба или спално бельо. Например измиване на лични вещи, заразени с дървеници при температури над 50 градуса в пералня, поставянето им в сушилни за дълго време или просто гладенето им с гореща ютия.

Химичният метод за справяне с дървеници

Най-ефективните инсектицидни лекарства, срещу дървеници са пиретроидите. Сред тях са циперметрин, делтаметрин, ламбда-цихалотрин, алфациперметрин. След като се прилагат на закрито, тези химикали, се разлагат доста бързо и губят токсичните си свойства. Освен това, при редовно неуспешно лечение, в популацията на дървеници, може да има някаква зависимост, която отслабва ефекта на тези инсектициди, върху тях. За да избегнете подобно развитие на събитията, може да използвате при обработка едновременно или последователно различни видове инсектицидни препарати. Например, пиретроиди и фосфорорганични съединения (хлорпирифос, малатион и други). Има няколко препарата, в които производителят успешно комбинира инсектицидни вещества от различни видове. По време на обработката обаче може самостоятелно да смесвате или да редувате различни еднокомпонентни препарати, създавайки работен разтвор въз основа на тяхната смес.

Най-добре е да се използват специални електрически пръскачки за прилагане на препаратите. Стабилното пръскане на дървеници и изборът на правилната дюза, допринасят за целенасоченото и пълно унищожаване на паразитите.