Декоративните възможности на лозята – лиана и лоза, царството на флора

Декоративните възможности на лозята – лиана и лоза, царството на флора

Лианата е перла в царството на флората. Тази форма на градинарство се използва успешно за всички видове градинарство и предлага разнообразие от растения. Сред многообразието й са включени видове от обичайните градински култури (ягоди, марули, цвекло) до луксозни представители на тропическата джунгла.

Професионалисти и аматьори аранжират растения с вертикално озеленяване, като се вземат предвид дизайн и финансови възможности. Специално място в областта на вертикалните стени и озеленяване заемат лозите. Те са лесно да отглеждани на различните нива на структури. Тяхната гъвкавост и растежни характеристики позволяват да достигат до височина от 25 метра.

Лозята са едногодишни и многогодишни растения. Те се разраства много бързо и е лесно да се увиват, без значение колко сложна форма имат. Сред най-популярните за засаждане са както десертни сортове, така и винени, така и декоративни лози и храсти. Ако обаче преди аранжиране на двора се нуждаете от почистване на запустели терени и дворно място може да разгледате и поръчате услуги от тук: http://www.depo.bg/pochistvane-na-dvorove-s-izvozvane-na-hrasti-bokluci.

Декоративни възможности на лозята

Навярно сте чували за т. нар. хеджиране на лозя. С него лесно може не само разкрасяване и засаждане на дървета и храсти, но и аранжиране на различни места като вилно място и двор. Този метод е бил винаги в тенденция да се развива. Той съчетава с различни стилове на архитектурата и интериорния – класически дворец в стил „Прованс“, етно и пр.

Във всеки от тези аранжировки за дворове и градини се наблюдават уникални извисявания на зелени стени, колони, арки. Всички те трябва да са засадени и отглеждани, така, че да изглеждат хармонични. Настояща тенденция в хоризонтален режим насочва вниманието към уютни места за сядане, рамкирани градина и пергола. Те са вплетени закърнели цъфтящи лозя. Особено добри сред тях се вписват катерещите рози, клематис, латинка и клематис.

Според личния вкус може да изберете: сложен вариант – само от розови листенца клематис с оттенък; оптимистичен пъстра палитра за цяла стена или един цвят, стил „Прованс“ и др. Добре е преди всяко залесяване да се направи старателно почистване на двор или терен, който ще бъде засаждан.

Всички те са привлечени от колоритен цветен режим; класически английски стил, британски дизайн – съвместно с клематис и катерещи рози.

Селският интериор изглежда добре с растения от семейство Тиквови с ярки плодове достигащи височина до 5-6 метра или бобови растения (декоративни).

Може да се постигне и аранжировка с жив плет, която да е само част от триковете декорация с лози. Те се използват за озеленяване, направата на колони и пирамиди, гирлянди, арки и перголи, беседки и ротонди. Има и билкови панели и картини, дървета с къдрава подрязани корона, висящи флорални композиции и гирлянди, висящи от греди и плочи.

Възможността за този тип фито е неограничен. Важно е, където и да бъде планирана градината да има пряк достъп до вода. В случай на нужда от такъв, на адрес: http://evrosonda.com/sonda-za-voda-podpochveni-vodi, може да заявите сонда за вода.

Това осигурява постоянна популярност и все по-голям интерес към появата на висящите градини от Вавилон.